ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ


 Μια ομάδα νεαρών εικοσάρηδων το 1976 αποφασίζουν να ιδρύσουν Πολιτιστικό Σύλλογο στην Τερπνή. Την ιδέα τη συλλαμβάνει ο Καρούτας Λάζαρος και γρήγορα καταφέρνει να φέρει κοντά του πολλούς συνομηλίκους του και αρχίζουν τα σχέδια και οι ατελείωτες συζητήσεις. Με πολύ δυσκολία το όνειρό τους επιτέλους γίνεται πραγματικότητα στις 24/5/1977. Το πρωτοδικείο εγκρίνει την ίδρυση πολιτιστικού συλλόγου στην Τερπνή με την επωνυμία Π.Ο.Τ
(Πολιτιστικός Όμιλος Τερπνής). 
Οι 23 Τερπνιώτες που υπογράφουν το καταστατικό σύμφωνα με στοιχεία του πρωτοδικείου Σερρών είναι οι:
 
Καρούτας Λάζαρος,  Αγγελάκης Χρήστος, Αλκουσάκης Δημήτριος, Βυζάντης Ιωάννης, Γερακούδης Βασίλειος, Γκαζέπης Χρήστος, Δρούγγος Χρήστος, Εκλεκτός Κων/νος, Ζαρίμπας Παναγιώτης, Καρατζιάς Κων/νος, Κεραμιδάς Παναγιώτης, Κουτσής Πασχάλης, Κωνσταντούλας Ιωάννης, Λαφαζάνης Θωμάς, Μπεσικλής Ιωάννης, Μπουφίδης θεόδωρος, Πάντσιος Αθανάσιος, Παπαγεωργίου Χρήστος, Ρήγας,  Αστέριος, Σαμαράς Γεώργιος, Σάτσιος Νικόλαος Σερβίας Αλέξανδρος, Φέλλιας Βασίλειος.
Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ο κ. Εκλεκτός Κων/νος. 
Καταστατικοί του σκοποί είναι η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ανάπτυξη του αθλητισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και διάδοση των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών, της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Από την πρώτη κιόλας στιγμή λειτούργησε χορευτικά και αθλητικά τμήματα
 
Οι πρώτες του δραστηριότητες ήταν διαλέξεις, συνεστιάσεις, χοροί, εκδρομές, πανηγύρια, βιβλιοθήκη, αγώνες σκάκι.
Στην αρχή στεγάζεται σε πρόχειρα γραφεία και το 1980 σε πρώτη φάση του παραχωρείται με κοινοτική απόφαση το κτίριο της παλιάς Κοινότητας στην πλατεία της Τερπνής, ένα κτίριο κτισμένο το 1937, ενώ αργότερα σε δεύτερη φάση ακολουθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νιγρίτας για το ίδιο κτίριο και πλέον στεγάζεται οριστικά στο διώροφο ιστορικό κτίριο της παλιάς Κοινότητας.
Ακολουθούν χρόνια δημιουργικά για τον Πολιτιστικό σύλλογο, όπου περνούν από τα διοικητικά του συμβούλια σχεδόν όλοι οι Τερπνιώτες, μια και κάνει αρχαιρεσίες βάσει καταστατικού κάθε χρόνο και το έργο του εμπνέει πολλούς ανθρώπους.
 Στα διοικητικά συμβούλια συμμετέχουν άνθρωποι με μεράκι και διάθεση για εθελοντική προσφορά και καταφέρνουν να φτάσουν το σύλλογο πολύ ψηλά.
Πρώτος χοροδιδάσκαλος ο κ. Τουλάκης Ιωάννης και ακολουθούν Τζιάνη Αγγελική, Δέλλιου-Γκουγκούδη Γεωργία, Τερζής Βασίλειος, Τσαρούχα Λεμονιά, Κοντός Κων/νος,
  Γκούτζα Σταυρούλα , Γκιμπιρίτης Ιωάννης και Μπίμπη Στέλλα.
Το 1987 κάνει δεύτερη τροποποίηση του καταστατικού του με παρότρυνση του χοροδιδασκάλου των χορευτικών του γυμναστή Γιάννη Τουλάκη και ονομάζεται Π.Α.Ο.Τ ( Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Τερπνής ).
Εντάσσει στις δραστηριότητές του
 δυναμικά τον αθλητισμό και πλέον διοργανώνει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπου συμμετέχουν  μαθητές και αθλητές.
Τα χρόνια περνούν με πολλές και εξαιρετικές εκδηλώσεις και εμφανίσεις.
Το 2004 ο Δήμαρχος Νιγρίτας κ. Βλαδίκας Νικόλαος με τον αντιδήμαρχο κ. Αγγελάκη Οδ. Χρήστο και τον πρόεδρο της Τερπνής κ. Μπάγκαλα Κων/νο μετά από συνεχείς συζητήσεις με το σύλλογο, εντάσσουν την ανακαίνιση του κτιρίου του Πολιτιστικού, το κτίριο της παλιάς Κοινότητας κτισμένο το 1937, στο πρόγραμμα 
LEADER, με μελέτη που προβλέπει δαπάνη 50000 € .
Το κτίριο είναι παλιό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σοβαρά.
Ξεκινούν οι εργασίες το Δεκέμβριο του 2004 και παραδίδεται το κτίριο ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο στις 25 Οκτωβρίου 2005, ένα στολίδι για την πλατεία της Τερπνής.
Την ίδια ημέρα με την παράδοση του ανακαινισμένου κτιρίου, 25-10-05 ο σύλλογος εγκαινιάζει και το
 Λαογραφικό του Μουσείο.
  Αυτό που οραματίστηκαν όλοι οι πρόεδροι του συλλόγου, δεκάδες διοικητικά συμβούλια στη διάρκεια των τριάντα χρόνων  από την ίδρυσή του, επιτέλους γίνεται  πραγματικότητα.
Στην προσπάθεια συμβάλουν καθοριστικά οι Τερπνιώτες επιστήμονες,
 ο Δρ Σιαμάκης Κων/νος και ο κ. Πασχαλούδης Νίκος.
Μια υπέροχη αίθουσα στο ισόγειο των γραφείων του συλλόγου, φιλοξενεί πλέον μια υπέροχη όσο και πλούσια
 λαογραφική συλλογή.
Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία και φωτογραφικό υλικό που έφεραν στο σύλλογο 104 Τερπνιώτες κοσμούν το χώρο του μουσείου.
Έκτοτε σχολεία όλων των βαθμίδων , σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες  έρχονται για να ξεναγηθούν στο χώρο του μουσείου.
Το 2007 η νέα δήμαρχος Νιγρίτας κ. Μήκα Αγγελική με τον αντιδήμαρχο κ. Ψαρά Λεωνίδα και τον τέως πρόεδρο του Πολιτιστικού και νυν πρ. του Καπνικού Συνεταιρισμού κ. Τσερβίστα Μιχάλη  συνεχίζουν τις εργασίες στο κτίριο του Πολιτιστικού που πλέον ολοκληρώνονται.
Το οικοδόμημα αποτελεί ένα στολίδι στην πλατεία της Τερπνής μια και οι Τερπνιώτες σαν κτίριο της παλιάς Κοινότητας είναι εκτός των άλλων και συναισθηματικά δεμένοι με αυτό.
Το Φεβρουάριο του 2007 κάνει αναθεώρηση του καταστατικού του και η επωνυμία του συλλόγου πλέον είναι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ με αρχαιρεσίες κάθε δύο χρόνια, χωρίς να παρεκλίνει από τους αρχικούς καταστατικούς του σκοπούς αλλά προσθέτοντας και άλλους ακόμη .
Τώρα μιλώντας για τις σημερινές δραστηριότητες του συλλόγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος  πάνω στα χνάρια που χάραξαν οι προηγούμενοι, λειτουργεί 5 χορευτικά τμήματα δυναμικότητας 115 ατόμων.  Από αυτά 4 είναι παιδικά και 1 τμήμα ενηλίκων.
Χοροδιδάσκαλος είναι η νεαρή γυμνάστρια κ. Μπίμπη Στέλλα.
Τμήμα χορωδίας ενηλίκων 25 ατόμων σε παραδοσιακό και έντεχνο ρεπερτόριο, με χοράρχη τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Τζιάνη Γ. Νικόλαο και υπεύθυνο τον κ. Τζιάνη Χ. Νικόλαο. Ακόμη τμήμα παιδικής χορωδίας και παραδοσιακών οργάνων με δάσκαλο το μουσικό κ. Τζένο Δημήτριο και υπεύθυνη την κ. Χονδρού Ελένη.
Ακόμη τμήματα Ζωγραφικής και Αγιογραφίας με δάσκαλο το ζωγράφο κ. Γκαγκέλη Νίκο και υπεύθυνη την κ. Μπλιόγκαρα Νίκη και τμήμα εκμάθησης Η/Υ με υπεύθυνο τον κ. Τερζάκη Αναστάσιο. Το 2009 ο Πολιτιστικός δημιουργεί μουσική ορχήστρα την επονομαζόμενη"9/8" αποτελούμενη από τους: Ηλία Μισχόπουλο στο μπουζούκι, Χρήστο Νασιό στο τραγούδι, Σάκη Μιχαλάκο στα ντραμς, αρμόνιο Νίκο Χ. Τζιάνη και πλήκτρα-τραγούδι Δημήτριο Τζένο. Η υπέροχη ορχήστρα καλύπτει τον Πολιτιστικό εθελοντικά σε όλες του τις εκδηλώσεις. Από το τέλος 2009 το σχήμα άλλαξε μέλη και αποτελείται από τους: Ηλία Μισχόπουλο-μπουζούκι, Χρήστο Νασιό- τραγούδι, Δημήτρη Τζένο- πλήκτρα, Μούγκα Βαγγέλη στα ντράμς και Ζαχαρία Μπουρβάνη στο κλαρίνο.

Εκτός από όλα αυτά, σε πρώτη γραμμή ο Πολιτιστικός είχε και θα έχει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής στη θέση Παλαιόκαστρο, με οποιοδήποτε μέσον μπορεί.  
Η ιστορία του συλλόγου είναι μεγάλη και το μέλλον του ευοίωνο.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com