Ιστορία της SKODA ΞΑΝΘΗ

Ιστορία της Ομάδας

ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Ο. ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ Π.Α.Ε. SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1967.
Στην ακριτική πόλη της Θράκης, την Ξάνθη, υπάρχουν ομάδες που είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο: η Ασπίδα και ο Ορφέας. Η πρώτη έχει ιδρυθεί το 1922 ενώ ο Ορφέας 19 χρόνια νωρίτερα, το 1903. Δύο μεγάλες σε μια πόλη όπως είναι φυσικό στις μεταξύ τους συναντήσεις επικρατεί ξεσηκωμός καθώς ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά την μάχη. Οι κόντρες, πάντα μέσα στον
αγωνιστικό χώρο, συνεχιζόταν για πολλά χρόνια και σε κάθε ματς υπάρχει ένας μύθος, μια ιστορία που οι παλαιότεροι γνωρίζουν. Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η αναδιοργάνωση των πρωταθλημάτων ήταν η αιτία που η νεοσύστατη ομάδα δεν αγωνίστηκε στις τοπικές κατηγορίες αλλά αμέσως στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής κατηγορίας που εκείνη την εποχή και πολλά ακόμη χρόνια στην συνέχεια χωριζόταν σε ομίλους. Η αρχή ήταν δύσκολη, όπως αναμενόταν, καθώς υπήρχαν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπιστούν αλλά η αγάπη των ανθρώπων για την Ξάνθη και το άθλημα ήταν αρκετή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. Την πρώτη σαιζόν 1967-1968 ο ΑΟΞ (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης) τερματίζει στην 15η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς, τέρματα 46-59 και τον Αντώνη Αντωνιάδη να σημειώνει 24 γκολ. Κανονικά έπρεπε να υποβιβαστεί αλλά οι αναδιαρθρώσεις την διατηρούν στην Β! Εθνική. Την επόμενη χρονιά, ο Αντωνιάδης φεύγει για την Αθήνα, αλλά στην βαθμολογία τερματίζει ένα σκαλί ψηλότερα στην 14η θέση με τέρματα 36-61 και τον Πατηνιώτη να έχει το απόλυτο των συμμετοχών (34).

Η Β! ΕΘΝΙΚΗ

Για πολλά χρόνια ο ΑΟΞ βρισκόταν στην Β! Εθνική κατηγορία, 18 χρόνια συνεχόμενα για να είμαστε ακριβείς, με την ομάδα να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Χωρίς να καταφέρνει να τερματίζει ψηλά ο ΑΟΞ κέρδιζε τον σεβασμό των αντιπάλων που έβλεπαν την Ξάνθη να μάχεται σε όλα τα παιχνίδια και να μην εγκαταλείπει ως το τελευταίο λεπτό.
Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί ποδοσφαιριστές πέρασαν και φόρεσαν την φανέλα όπως οι Τσαγκαλίδης, Πατηνιώτης, Λεμονίδης, Φωτίδης, Διαμαντής, Χαϊτίδης, Φραγκάκης, Μπαρμπαλέξης, Νεοχωρίτης, Τσουγκανάτος, Κούσης, Θεοδωρίδης, Γεωργακόπουλος, Δουμπάς, Μουμτζίδης, Χατζηθεοδοσίου, Κοτζαμάνης, Ναβροζίδης, Κυρικλίδης, Βασιλειάδης, Γιαννόπουλος, Λαμπρίδης, Τουργκάι, Ορχάν, Μπέρτος, Αρχοντάκης, Χατζημεστής, Χατζηεφραιμίδης, Τσετινές, Πανίδης, Ψωμάς, Νεζμή, Σουμπέκας, Φωτίου, Μανούκος, Ξανθόπουλος Λαδόπουλος, Πανίδης και πολλοί άλλοι που προσέφεραν στο να βρίσκεται ο ΑΟΞ στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδος.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Την χρονιά 1984-1985 έρχεται ο υποβιβασμός στην Γ! Εθνική κατηγορία σε μια χρονιά που υπήρχαν κρυφά όνειρα πως θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και να πάρει το εισιτήριο για την Α! Εθνική. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά και έτσι ο Α.Ο.Ξ. φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γ! Εθνικής αλλά μόνο για 365 μέρες καθώς επέστρεψε δυνατός. Εκείνη την περίοδο χάθηκε ο προπονητής της ομάδας ο Γιάννης Γιακουμής που έφυγε απρόσμενα και πήγε να διδάξει μπάλα μακριά από την Ξάνθη, μακριά από την Ελλάδα.

«ΕΚΕΙ – ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α! ΕΘΝΙΚΗ!»

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου "Εκεί - εκεί στην Α! Εθνική" γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να ... ριζώσει και να καθιερωθεί. Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς. Στους σκόρερ και ο Βασίλης Χατζόπουλος με 12.
Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και ήταν φυσικό στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημά της περιόδου 1989 - 1990 να δυσκολευτεί αλλά τελικά εξασφάλισε την παραμονή. Κατάφερε να τερματίσει τελικά στην 11η θέση. Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια. Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν. Τελικά, έστω και δύσκολα η ομάδα παρέμεινε την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, εντοπίστηκε και πρόβλημα στο ταμείο. Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας ... Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, που άκουγε για σπόνσορες στην Ευρώπη αλλά δεν έβλεπε να γίνονται ανάλογα βήματα και στην χώρα μας. Τώρα πλέον τα ζούσε. Η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα. Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ. Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας - ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

Υπήρξε άριστη οργάνωση, έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, αφού υπήρχαν πλέον διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνταν και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Το 1992-93 η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία στο Πρωτάθλημα. Καθιερώθηκε πλέον στην συνείδηση των φιλάθλων ως μια σπουδαία επαρχιακή ομάδα, αλλά και ως μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Παράλληλα οι μεγάλοι σύλλογοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για νεαρούς σε ηλικία παίκτες της, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με το ταλέντο τους.
Μετά τον Μαρίνο Ουζουνίδη που παραχωρήθηκε το 1992 στον Παναθηναϊκό, ακολούθησαν ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ (1994), ο Χρήστος Μαλαδένης (1995) και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996) στην ίδια ομάδα, ο Ζήσης Βρύζας (1997) στον ΠΑΟΚ. Ο δρόμος άνοιξε και όλοι ήθελαν να αποκτήσουν πλέον ποδοσφαιριστές από την SKODA ΞΑΝΘΗ. Ο Κέλβιν Σέμπουε (1998) πήγε και αυτός στην ΑΕΚ, οι Παρασκευάς Άντζας και Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δόθηκαν το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό και ο Άκης Ζήκος στην ΑΕΚ. Το 1999 ο Στέλιος Βενετίδης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό και πολλοί άλλοι στην συνέχεια.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σε «νέα τροχιά» πλέον η ομάδα, ακολουθεί μια πορεία που θα την ζήλευαν πολλοί και ήδη άρχισαν να την μιμούνται αρκετοί. Το ... οξυγόνο της η ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για τις μέρες που ξημερώνουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αγωνιστική πορεία των τελευταίων χρόνων. Καθιερώθηκε πλέον στις 10 καλύτερες ελληνικές ομάδες και καλύτερη θέση στην οποία τερμάτισε ήταν η 5η, την περίοδο 2001-2002 οπότε και πέτυχε ένα μεγάλο στόχο την έξοδο στο Κύπελλο UEFA που υπήρξε όραμα όσων εργάστηκαν για την SKODA ΞΑΝΘΗ με προπονητή τον Νίκο Καραγεωργίου. Πέρα από την πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα έφτασε μια ανάσα στο να αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την ΑΕΚ στην παράταση.
Η όρεξη είναι μεγάλη και λίγα χρόνια αργότερα η SKODA ΞΑΝΘΗ από την 5η θέση φτάνει ακόμη πιο ψηλά, ανεβαίνει και ακόμη έναν «όροφο». Συγκεκριμένα την σαιζόν 2004-2005 τερματίζει 4η ενώ όπως και το 2001-2002 φτάνει στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος αλλά αποκλείεται από τον Άρη.

ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η SKODA ΞΑΝΘΗ αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο «Ολίμπικο» της Ρώμης αντιμετωπίζει την Λάτσιο και για ένα ημίχρονο δεν κοιτά απλά στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο, αλλά την απειλεί με το δοκάρι του Μπα. Στην επανάληψη όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και δέχθηκε το βαρύ 4-0. Ο επαναληπτικός στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. έληξε ισόπαλος με 0-0.
Σύντομα όμως η SKODA ΞΑΝΘΗ επανήλθε στην Ευρώπη αφού κέρδισε επάξια για δύο συνεχόμενες σαιζόν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Τόσο το 2004-2005 όσο και το 2005-2006 τερματίζει στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη (4η και 5η αντίστοιχα) με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη. Μετά την Λάτσιο το 2002 λοιπόν, έρχεται η Αγγλική Μίντλεσμπρο (2005) με την οποία πραγματοποιεί φανταστική εμφάνιση στην Αγγλία αλλά οι Άγγλοι είναι αυτοί που προκρίνονται με τέρματα 2-0. Την επόμενη χρονιά (2006) αντιμετωπίζει την ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου που έχει νικηφόρο σερί 11 αγώνων. Ο Ντιέγκο Κιντάνα είναι αυτός που πετυχαίνει το 1ο γκολ στην ιστορία της SKODA ΞΑΝΘΗ στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη καθώς οι Ρουμάνοι κερδίζουν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο σπίτι του και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίνονται στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com