14η ημέρα 24-6-2010 (World Cup South Africa 2010 )

Δανία-Ιαπωνία 1-3


Η Δανία ήταν η ομάδα που ήθελε μόνο νίκη στην κόντρα της με την Ιαπωνία για να πάρει το εισιτήριο για τους "16" και έτσι μπήκε δυναμικά στην αναμέτρηση, με το πρώτο δεκάλεπτο να της ανήκει...
Σε αυτό το διάστημα είχε την κατοχή της μπάλας (67%-33%) αλλά και μία καλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με τον Γιον Νταλ Τόμασον (ο έμπειρος στράικερ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας μετά από σέντρα του Σάιμον Πόυλσεν αλλά δεν μπόρεσε να την "τσιμπήσει" από πλεονεκτική θέση), όμως η συνέχεια βρήκε τους Ιάπωνες να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να παίρνουν αυτοί το "πάνω χέρι".
Στις δύο διαδοχικές ευκαιρίες των παικτών του Οκάντα στο 13' με τους Ματσούι (τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής που απέκρουσε ο Σόρενσεν) και Χασέμπε (σουτ μέσα στην περιοχή που έστειλε τη μπάλα άουτ), οι Σκανδιναβοί "απάντησαν" με εξαιρετικό πλασέ του Τόμασον που έστειλε τη μπάλα σύριζα άουτ, αλλά στο 17' δεν μπόρεσαν να λύσουν το... πρόβλημα που τους έριξε στο τραπέζι η απέναντι πλευρά με το πρώτο σουτ εντός εστίας στο ματς.
Συγκεκριμένα, ο Χόντα ανέλαβε να εκτελέσει φάουλ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και πλάγια δεξιά, με τη μπάλα να φεύγει από το αριστερό του πόδι λες και την κατηύθυνε... τηλεχειριστήριο και να προσγειώνεται θεαματικά στη δεξία γωνία του Σόρενσεν, ο οποίος δεν μπόρεσε παρά την εκτίναξή του να αποτρέψει το μοιραίο (0-1).
Το άσχημο για τον κίπερ των Δανών είναι πως ο... εφιάλτης επέστρεψε δεκατρία λεπτά αργότερα, με τους Ιάπωνες να βρίσκουν για δεύτερη φορά δίχτυα στο 30', και πάλι από στημένη φάση.
Αυτή τη φορά ήταν ο Έντο που εκτέλεσε φαλτσαριστά φάουλ λίγο έξω από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, με τη μπάλα να πηγαίνει "συστημένη" στην αριστερή γωνία του Σόρενσεν και το 2-0 για τη "χώρα του ανατέλλοντος ηλίου" να είναι γεγονός.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Ιαπωνία έγινε η πρώτη ομάδα μετά από 44 χρόνια που σκοράρει δύο φορές με απευθείας χτυπήματα φάουλ σε ένα ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Η Δανία προσπάθησε να πιέσει μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους για να μην πάει στα αποδυτήρια με το 0-2 εις βάρος της αλλά απείλησε μόνο με ένα μακρινό σουτ του Κρίστιαν Πόουλσεν, ενώ στον αντίποδα η Ιαπωνία είχε ευκαιρία και για τρίτο τέρμα στο 44' με τον Κομάνο, που υποχρέωσε τον Σόρενσεν σε εντυπωσιακή επέμβαση.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Ιάπωνες να αγγίζουν το τρίτο γκολ αλλά να τους το στερεί το δοκάρι μετά το σουτ του Έντο (η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Σόρενσεν), με τη συνέχεια του αγώνα να βρίσκει τους τυπικά φιλοξενούμενους να οπισθοχωρούν δίνοντας γήπεδο και τους Σκανδιναβούς να κάνουν αγώνα δρόμου για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Στο 51' και στο 52 οι Ρόμενταλ και Τόμασον απέτυχαν από καλή θέση μέσα στην περιοχή να βρουν δίχτυα, την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες των Γιάκομπ Πόουλσεν (59') και Άγκερ (60') εκτός περιοχής, ενώ η αναποτελεσματικότητα των Βορειοευρωπαίων στην τελική προσπάθεια επιβεβαιώθηκε σε άλλες δύο φάσεις: στο 68' ο Έρικσεν έστειλε τη μπάλα άουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ενώ στο 72' ο Τόμασον βρήκε... αέρα από πλεονεκτική θέση.
Μετά από αρκετή ώρα πίεσης, η Δανία ανταμείφτηκε τελικά στο 81': ο Άγκερ κέρδισε πέναλτι ύστερα από καθαρό σπρώξιμο που δέχτηκε μέσα στην περιοχή από τον Χασέμπε (ανόητο καθώς ο μπακ της Λίβερπουλ είχε πλάτη προς την εστία) και ο Τόμασον το μετέτρεψε σε γκολ με διπλή... προσπάθεια (αποκρούστηκε η εκτέλεση αλλά πήρε το "ριμπάουντ" και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα).
Το γκολ αυτό ήρθε να δώσει άλλο ενδιαφέρον στο ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους Δανούς να χρειάζονται πλέον δύο γκολ για την επική ανατροπή, όμως οι Ιάπωνες φρόντισαν να δώσουν τέλος στο... σασπένς στο 87' πετυχαίνοντας και τρίτο γκολ.
Με τους παίκτες του Όλσεν να έχουν ανέβει ψηλά ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, ο Χόντα βρήκε κενό χώρο και αφού "χόρεψε" τους Σόρενσεν και Άγκερ την κατάλληλη στιγμή "σέρβιρε" τη μπάλα στον Οζακάκι, που δεν δυσκολεύτηκε σε κενή εστία να την προωθήσει στα δίχτυα.
Το 3-1 δεν άλλαξε στα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων, με την Ιαπωνία να πανηγυρίζει μία σπουδαία πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου, κάτι που καταφέρνει μάλιστα για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 2002, όταν και είχε διοργανώσει από κοινού με τη Νότια Κορέα το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Καμερούν - Ολλανδία 1-2

Σκόρερς: 65' πέν. Ετο'ό / 36' Φαν Πέρσι, 83' Χούντελααρ
Γήπεδο: "Green Point", Κέιπ Τάουν
Διαιτητής: Πάμπλο Πόσο (Χιλή)
Στο 5ο λεπτό έγιναν τα δύο πρώτα σουτ και για τις δύο ομάδες. Για τους Ολλανδούς με τον Φάν ντερ Φάαρτ να είναι άστοχος και για τους Καμερουνέζους με τον Σεντιού, το οποίο μπλοκαρε ο Στεκέλενμπουργκ.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς χάθηκε από τον Ρόμπιν γαν Πέρσι στο 26'. Ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ έκανε εξαιρετική σέντρα από αριστερά, ο Φαν Πέρσι στο ύψος της περιοχή κατέβασε με το στήθος (ίσως και λίγο με το χέρι) και σούταρε στην νίκηση με το αριστερο, για να μπλοκάρει ο Σουλεϊμανού.
Από σέντρα του Γκερεμί Νιτάπ ο Μακούν πρόλαβε τον Στεκέλενμπουργκ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ στο 31' από την κεφαλιά του, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ντιρκ Κάιτ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στην περιοχή από δεξιά, έκανε το διαγώνιο σουτ και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι.
Το σκορ άνοιξε στο 36' για την Ολλανδία ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, με ένα εξαιρετικό γκολ, το πρώτο του στην διοργάνωση. Πήρε την μπάλα δεξιά από τον Κάιτ, έκανε το 1-2 με τον Φαν ντερ Φάαρτ και με διαγώνιο δεξί σουτ, από αρκετά πλάγια, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Το δεύτερο ημίχρονο
Ο Σουλεϊμανού στο 51' απέκρουσε το σουτ του Φαν Πέρσι και στο 55' μπλόκαρε κλασικλή εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ.
Το Καμερούν είχε δύο καλές στιγμές στο 60' και το 62'. Με τον Λαντρί Νγκουεμό στην πρώτη να κάνει κεφαλιά που απέκρουσε ο Στεκέλενμπουργκ και με τον Ζαν Μακούν στην δεύτερη να πλασάρει από κοντά έπειτα από πάσα του Γκερεμί και τον Ολλανδό πορτιέρο να αποκρούει ξανά.
Στο 64' ο Γκερεμί Νιτάπ εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή και η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Φαν ντερ Φάαρτ, έτσι οι Αφρικανοί κέρδισαν πέναλτι.
Ο Σαμουέλ Ετο'ό ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε από τα 11 βήματα ισοφαρίζοντας σε 1-1, με το δεύτερο γκολ στην διοργάνωση.
Από φάουλ του Φαν ντερ Φάαρτ στο 67' ο Ντε Γιονγκ πλάσαρε στην κίνηση από κοντά, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλα άουτ, αλλά η Ολλανδία πέτυχε το γκολ που της έδωσε την νίκη στο 83' με τον Χούντελααρ.
Ο Σνάιντερ έβγαλε "μαγική" μπαλιά στον Ρόμπεν, αυτός απέφυγε τον Ριγκομπέρτ Σονγκ και σούταρε με το αριστερό έξω από την περιοχή για να χτυπήσει η μπάλα στο δεξί δοκάρι του Σουλεϊμανού και να "στρωθεί" στον Κλάας-Γιαν Χούντελααρ που σε κενό τέρμα πλάσαρε και την έστειλε στα δίχτυα.
ΚΑΜΕΡΟΥΝ: Σουλεϊμανού, Γκερεμί Νιτάπ, Μπιά, Νκουλού, Ασού-Εκοτό, Σεντιού, Νγκουεμό, Μπονγκ, Μακούν, Τσουπό-Μοτίνγκ, Ετο'ό.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμπουργκ, Μπούλαρουζ, Χέιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ, Φαν ντερ Φάαρτ, Κάιτ, Φαν Πέρσι.


Παραγουάη - Νέα Ζηλανδία 0-0Γήπεδο: "Peter Mokaba", Πόλοκβεϊν
Διαιτητής: Γιουΐτσι Νισιμούρα (Ιαπωνία)
Το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης ήταν από μέτριο έως κακό, με τις δύο ομάδες να μην έχουν ούτε μία ευκαιρία για γκολ.
Οι Παραγουανοί είχαν απλά τρία μακρινά σουτ που πέρασαν άουτ χωρίς να ανησυχήσουν τον Πάστον, σουτ τα οποία έκαναν οι Κανίσα στο 19', Νέλσον Αέδο Βαλντές στο 35' και Όσκαρ Καρντόσο στο 39'
Μοναδική στιγμή που άξιζε ήταν μία... μαγική κίνηση του Όσκαρ Καρντόσο, με τον άσο της Μπενφίκα έπειτα από ψηλή μπαλιά να κοντρολάρει με το στήθος, ενώ ήταν ένα μέτρο από την πλάγια γραμμή, να στέλνει την μπάλα πίσω του και εν συνεχεία με "τακουνάκι" να βγάζει πάσα μπροστά.
Το δεύτερο ημίχρονο
Για πρώτη φορά στο ματς η Νέα Ζηλανδία απείλησε στο 46' με το σουτ του Έλιοτ λίγο έξω από την περιοχή, από το οποίο η μπάλα πέρασε λίγο άουτ
Στο 58' ο Όσκαρ Καρντόσο εκτέλεσε φάουλ με την μπάλα να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πάστον, ο οποίος στο 62' απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά του Ριβέρος, ενώ εν συνεχεία οι παίκτες της Παραγουάης είχαν τρία σουτ μέσα από την περιοχής που κόντραραν σε αμυντικούς.
Ο τερματοφύλακας της Νέας Ζηλανδίας ήταν εξαιρετικός στο 76', όταν απέκρουσε το κοντινό σουτ του Μπενίτες και εν συνεχεία άπλωσε το σώμα του και έδιωξε την μπάλα μπροστά από τον Μπάριος που ήταν έτοιμος να σκοράρει σε κενό τέρμα.
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Βιγιάρ, Κανίσα, Χούλιο Σέζαρ Κάσερες, Ντα Σίλβα, Μορέλ, Βίκτορ Κάσερες, Ριβέρος, Βέρα, Σάντα Κρους, Νέλσον Αέδο Βαλντές (67' Μπενίτες), Όσκαρ Καρντόσο (66' Λούκας Μπάριος).
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Πάστον, Ρέιντ, Νέλσεν, Σμιθ, Έλιοτ, Βίτσελιχ, Μπέρτος, Λόκχεντ, Κίλεν (79' Μπρόκι), Σμελτζ, Φάλον (69' Γουντ).

Σλοβακία-Ιταλία 3-2
Ο πιο συγκλονιστικός αγώνας της διοργάνωσης ως τώρα έμελλε να ήταν και ο τελευταίος για τους πρωταθλητές κόσμου. Οι πρωτάρηδες σε Μουντιάλ Σλοβάκοι τους νίκησαν με 3-2 και τους έστειλαν νωρίς νωρίς στα σπίτια τους.
Ένας αποκλεισμός που μέχρι το 80' ήταν η φυσιολογική εξέλιξη της αναμέτρησης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Ιταλία ανύπαρκτη μέσα στο γήπεδο, έβλεπε την πλάτη της Σλοβακίας ή πιο σωστά την πλάτη του... Βίτεκ.
Ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (έφτασε τα 3 γκολ όσα και ο Ιγκουαίν), είχε χτυπήσει δύο φορές μέσα στην καρδιά της άμυνας των Ατζούρι γράφοντας το 2-0. Η ομάδα του Λίπι έδειχνε ανίκανη να αντιδράσει και απλά φώναζε για ένα γκολ του Κουαλιαρέλα που δεν μέτρησε στο 67', στο οποίο στο τέταρτο ριπλέι φάνηκε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή.
Ομως ένα γκολ του Ντι Νατάλε που μείωσε σε 2-1 στο 81' έβαλε φωτιά στο ματς. Αμέσως μετά και πάλι ο Κουαλιαρέλα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο επόπτης τον υπέδειξε σε οσφάιντ με το ριπλέι να μην τον δικαιώνει.
Οι Σλοβάκοι έμοιαζαν να καταρρέουν από την πίεση των Ιταλών και παραλίγο να χάσουν την πρόκριση παρά το 3-1 που πέτυχε ο Κόπουνεκ στο 89' στην πρώτη του επαφή με την μπάλα!
Ο Κουαλιαρέλα, με το ωραιότερο τέρμα του Μουντιάλ ως τώρα, έγραψε στο 92' το 3-2 και στα υπόλοιπα λεπτά των καθυστερήσεων οι καρδιές Σλοβάκων και Ιταλών πήγαν στην κυριολεξία να σπάσουν! Οι απερχόμενοι πια πρωταθλητές κόσμου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Μούχα, όμως ο Πέπε έχασε μοναδική ευκαιρία στο 96'(!) να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.
Αμέσως μετά ο Γουέμπ σφύριξε την λήξη που σήμανε την πρώτη ήττα των Ιταλών μετά από 9 μουντιαλικούς αγώνες, τον πρόωρο αποκλεισμό τους από τη διοργάνωση, αλλά και την μεγάλη πρόκριση στους “16” της πρωτάρας Σλοβακίας!

* Aυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που αναμετρώνονται οι δύο ομάδες. Στην μοναδική τους συνάντηση, η Ιταλία είχε νικήσει στις 28/1/98 σε φιλικό στην Κατάνια με 3-0.
* Σαν Τσεχοσλοβακία, οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 26 φορές μέχρι το 1990. Οι νίκες είναι 9-8 για τους Ιταλούς με 39-38 γκολ και 9 ματς να λήγουν ισόπαλα.
* Σε Μουντιάλ η Ιταλία έχει συναντήσει δύο φορές την Τσεχοσλοβακία και τις δύο φορές όταν φιλοξενούσε την διοργάνωση. Το 1934 επικράτησε στον τελικό της Ρώμης με 2-1 στην παράταση, ενώ το 1990 και πάλι στην ίδια πόλη νίκησε με 2-0 στην φάση των ομίλων.
* Η Σκουάντρα Ατζούρα έχει 9 σερί μουντιαλικούς αγώνες χωρίς ήττα, μετά τον αποκλεισμό της στην παράταση από τους Νοτιοκορεάτες στις 18/6/2002.
* Η Ιταλία παραδοσιακά πάντα δυσκολεύεται στους ομίλους. Τελευταία φορά όμως που δεν κατάφερε να περάσει από αυτή την φάση ήταν το 1974 στην Γερμανία. Εκεί νίκησε την Αϊτή (3-1), ήρθε ισόπαλη με την Αργεντινή (1-1) και αποκλείστηκε χάνοντας στο τρίτο ματς από την Πολωνία (1-2).
To φύλλο αγώνα
ΙΤΑΛΙΑ (Μαρσέλο Λίπι): Μαρκέτι, Κρίσιτο, Κιελίνι, Καναβάρο, Ντερ Ρόσι, Πέπε, Γκατούζο, Ιακουΐντα, Ντι Νατάλε, Τζαμπρότα, Μοντολίβο
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Βλάντιμιρ Βάις):
Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ζάμπαβνικ, Στρμπα, Βίτεκ, Στοχ, Ντούριτσα, Χάμσικ, Γέντρικσεν, Κούτσκα

ΠΗΓΗ: SPORT24.GR
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com