19η ημέρα 29-6-2010

Ισπανία - Πορτογαλία 1-0

Σκόρερ: 63' Βίγια
Διαιτητής: Έκτορ Μπαλδάσι (Αργεντινή)
Γήπεδο: Green Point, Κέιπ Τάουν
Την πρώτη προσπάθεια του αγώνα είχε ο Φερνάντο Τόρες μόλις στο πρώτο λεπτό με καλό διαγώνιο σουτ από αριστερά που απέκρουσε ο Εντουάρντο.
Ο πορτιέρο της Μπράγκα σταμάτησε με τον ίδιο τρόπο σουτ του Νταβίντ Βίγια στο 3', αλλά και στο 7', αμφότερα από αριστερά.
Με χαμηλή εκτέλεση κόρνερ ο Τσάβι από δεξιά βρήκε στο πρώτο δοκάρι τον Φερνάντο Τόρες και αυτός έχασε την δεύτερή του ευκαιρία στο 12' με το σουτ στην κίνηση να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Πορτογαλίας έγινε στο 21' και δημιουργήθηκε από την φανταστική ατομική προσπάθεια του Φάμπιο Κοεντράο. Ο Τιάγκο Μέντες ήταν αυτός που σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή και ο Κασίγιας απέκρουσε εντυπωσιακά, όμως η μπάλα πήρε κατεύθυνση προς τα δίχτυα του και την έδιωξε εν συνεχεία προ του Ούγκο Αλμέιδα που διεκδίκησε την κεφαλιά.
Στην δεύτερή του εκτέλεση φάουλ ο Κριστιάνο Ρονάλντο απείλησε στο 28', καθώς ήταν αρκετά δυνατή και ο Κασίγιας ουσιαστικά αντί να μπλοκάρει απέκρουσε με το στήθος και τα χέρια, με την μπάλα να γίνεται εν συνεχεία διεκδικήσιμη, αλλά έδιωξαν οι αμυντικοί.
Δύο ακόμη καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο είχε η Πορτογαλία. Η πρώτη στο 39' με την σέντρα του Ραούλ Μεϊρέλες από αριστερά και την κεφαλιά του Ούγκο Αλμέιδα στο πρώτο δοκάρι και η δεύτερη στο 42' με την σέντρα του Φάμπιο Κοεντράο και την κεφαλιά του Τιάγκο Μέντες, με την μπαλά σε αμφότερες τις φάσεις να περνά αρκετά άουτ.
Το δεύτερο ημίχρονο
Ο Κάρλες Πουγιόλ λίγο έλειψε να πετύχει αυτογκόλ στην πρώτη καλή φάση του δευτέρου μέρους, όταν στο 52' ο Ούγκο Αλμέιδα έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα κόντραρε με την μπάλα να πέρνει ύψος και να περνά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κασίγιας.
Στο 59' ο Φερνάντο Γιορέντε πέρασε στο ματς αντί του Φερνάντο Τόρες και ένα λεπτό αργότερα έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Εντουάρντο να αποκρούει την κοντινή του κεφαλιά.
Οι Ισπανοί έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ στο 61' με το σουτ του Νταβίντ Βίγια να περνά ελάχιστα άουτ, αλλά κατάφεραν να το πετύχουν και να ανοίξουν το σκορ στο 63' με τον ίδιο παίκτη.
Ο Ινιέστα έξω από την περιοχή έφερε την μπάλα μέσα σε αυτή με έξυπνη πάσα, ο Τσάβι έκανε αμέσως το "τακουνάκι" βγάζοντας τετ-α-τετ με τον Εντουάρντο τον Βίγια που ερχόταν από πίσω. Ο Πορτογάλος απέκρουσε το πρώτο πλασέ και ο Βίγια με δεύτερη προσπάθεια από κοντά σκόραρε με την μπάλα να χτυπά πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι.
Νέα εντυπωσιακή απόκρουση έκανε ο Εντουάρντο στο 70', έπειτα από εξαιρετιτή ατομιμή προσπάθεια του Σέρχιο Ράμος, ο οποίος από δεξιά μπήκε στην περιοχή, απέφυγε τον Φάμπιο Κοεντράο και έκανε το διαγώνιο χαμηλό σουτ με το αριστερό, για να διώξει δύσκολα ο Πορτογάλος τερματοφύλακας και την μπάλα εν συνεχεία μάλιστα να περνά δίπλα από το δοκάρι.
Η Ισπανία είχε ακόμη δύο καλές ευκαιρίες με σουτ του Βίγια και κεφαλιά του Γιορέντε, ενώ η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες, καθώς στο 89' αποβλήθηκε ο Ρικάρντο Κόστα για αγκωνιά στον Καπντεβίλα σε διεκδίκηση.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (93' Μαρτσένα), Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (88' Πέδρο), Τόρες (59' Φερνάντο Γιορέντε).
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Εντουάρντο, Ρικάρντο Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Μπρούνο Άλβες, Φάμπιο Κοεντράο, Πέπε (72' Πέδρο Μέντες), Τιάγκο Μέντες, Ραούλ Μεϊρέλες, Σιμάο (72' Λίεντσον), Κριστιάνο Ρονάλντο, Ούγκο Αλμέιδα (59' Ντάνι).

Παραγουάη-Iαπωνία 0-0 (5-3 πεν.)

Η διαδικασία των πέναλτι έδωσε τη λύση στο πιο... βαρετό νοκ-άουτ ματς ως τώρα στη διοργάνωση. Οι Παραγουανοί ευστόχησαν και στα πέντε και πέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα προημιτελικά καθώς ο Κομάνο σημάδεψε το δοκάρι (0-0 παρ, 5-3 πεν).

Ενα... ήσυχο α' ημίχρονο
O αγώνας στην Πρετόρια ξεκίνησε με την Παραγουάη να αναλαμβάνει από την αρχή τον έλεγχο της αναμέτρησης χωρίς ωστόσο να απειλεί την αντίπαλη εστία. Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου η κατοχή είχε φτάσει στο 72-28%, με τους Ιάπωνες να αμύνονται σωστά κλείνοντας όλους τους χώρους. Αυτοί ήταν μάλιστα που προσπάθησαν να χτυπήσουν με αντεπιθέσεις, τα σουτ όμως των Οκούμπο και Κομάνο έφυγαν άουτ.
Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο επόμενο δεκάλεπτο σε σημείο που τα πρώτα... χασμουρητά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όσους βλέπαμε το παιχνίδι. Χρειάστηκε να φτάσουμε λίγο πριν τα μισά του ημιχρόνου για να ξυπνήσουμε καθώς οι δύο ομάδες άγγιξαν το γκολ. Το 0-0 όμως παρέμεινε χάρη στον Καβασίμα (20') και το δοκάρι του Βιγιάρ (22').
Και τα χασμουρητά επανήλθαν! Το σκηνικό δεν άλλαξε στα επόμενα λεπτά (63-37% στο ημίχρονο η κατοχή), όπως δεν άλλαξε ούτε το αποτέλεσμα καθώς ο Σάντα Κρους σπατάλησε μοναδική ευκαιρία στο 28' και ο Χόντα δεν βρήκε στόχο στο 40'. Σε γενικές γραμμές όμως το πρώτο 45λεπτο δεν κατάφερε να μας χαλάσει την... απογευματινή σιέστα.
Ενα ακόμα πιο ήσυχο β' ημίχρονο
Μια σιέστα που δεν κατάφερε να μας την ταράξει ούτε η επανάληψη. Οι δύο ομάδες μπροστά στην πρόκληση να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα προημιτελικά, είχαν περισσότερο το νου τους στο να μην δεχθούν γκολ.
Χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής σε όλο το δεύτερο ημίχρονο το μόνο που άξιζε αναφοράς, ήταν τρεις κίτρινες κάρτες και τέσσερις αλλαγές... Τα στοιχεία του φύλλου αγώνα δηλαδή. Κατά τα άλλα το ίδιο μονότονο μοτίβο, κατοχή για τους Παραγουανούς (61-39% στο ενεννηντάλεπτο) χωρίς καμία ουσία.
Φυσιολογική κατάληξη τα πέναλτι...
Με την εικόνα που παρουσίασαν οι δυο ομάδες στην κανονική διάρκεια του αγώνα, δύσκολα κάποιος έβαζε στοίχημα πως δεν θα οδηγηθούμε για πρώτη φορά σε αυτό το Μουντιάλ στην διαδικασία των πέναλτι.
Μετά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο της παράτασης η αίσθηση ότι δεν πρόκειται να δούμε γκολ έγινε πιο έντονη. Μόλις μια υποψία φάσης στο 97' με τον Βαλντές και τίποτα περισσότερο. Μοιραία οδηγηθήκαμε στα πέναλτι καθώς στα υπόλοιπα λεπτά καμία ομάδα δεν έδειξε διάθεση να ανοιχθεί για να πετύχει ένα γκολ.
...όπου χαμογέλασαν οι Λάτιν!
Στα πέναλτι οι παίκτες της Παραγουάης ήταν απόλυτα εύστοχοι και στα πέντε τα οποία ανέλαβαν να εκτελέσουν. Αντίθετα ο Κομάνο σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και "ντύθηκε" με τη στολή του μοιραίου ποδοσφαιριστή της συνάντησης...
Στατιστικά:
* Στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, οι Παραγουανοί βρίσκονται στην 31η θέση, ενώ οι Ιάπωνες στην 45η.
* Αυτή είναι η 7η μεταξύ τους αναμέτρηση με την Παραγουάη να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Ιαπωνίας με 2-1 νίκες και 7-4 τέρματα. Τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
* Με 0-0 έχουν τελειώσει οι δύο τελευταίοι αγώνες σε φιλικά παιχνίδια που έγιναν στη Σαϊτάμα το 2003 και το 2008.
* Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή θα είναι ιστορικό για την ομάδα που θα προκριθεί. Μέχρι τώρα καμία από τις δύο δεν έχει φτάσει στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
* Η Παραγουάη κρατάει το μουντιαλικό της αήττητο στα τελευταία 4 παιχνίδια, έχοντας δεχτεί μόνο ένα γκολ από την Ιταλία. Τελευταία της ήττα στις 15/6/2006 από τη Σουηδία στο Βερολίνο.
* Δύο φορές έχουν βρει Λατινοαμερικάνους σε Παγκόσμιο Κύπελλο οι Σαμουράι χωρίς επιτυχία. Το 1998 έχασαν με 1-0 από την Αργεντινή και το 2006 ηττήθηκαν με 4-1 από την Βραζιλία.
Το φύλλο αγώνα
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Μπονέτ, Ντα Σίλβα, Αλκαράς, Μορέλ, Ορτιγκόσα (75' Μπαρέτο), Βέρα, Ριβέρος, Σάντα Κρους (94' Καρντόσο), Μπενίτες (60' Bαλντές), Μπάριος
ΙΑΠΩΝΙΑ (Τακέσι Οκάντα): Καβασίμα, Κομάνο, Νακαζάβα, Τούλιο, Ναγκατόμο, Άμπε (81' Νακαμούρα), Χασέμπε, Ματσούι (65' Οκαζάκι), Έντο, Οκούμπο (106' Ταμάντα), Χόντα
Γήπεδο: "Loftus Versfeld Stadium", Πρετόρια
Διαιτητής: Φρανκ ντε Μπλέκερε (Bέλγιο)
Γκολ: -
Kίτρινες κάρτες: 118' Ριβέρος / 58' Ματσούι, 72' Ναγκατόμο, 90+3' Χόντα, 113' Έντο
Kόκκινες κάρτες: -
Η διαδικασία των πέναλτι:
Μπαρέτο 1-0
Έντο 1-1
Μπάριος 2-1
Χασέμπε 2-2
Ριβέρος 3-2
Κομάνο δοκάρι
Βαλντές 4-2
Χόντα 4-3
Όσκαρ Καρντόσο 5-3.

ΠΗΓΗ:sport24.gr ΦΩΤΟ: sport24.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com