Σαν σήμερα (6/12) ο Έρικ Καντονά .....

Η μεταγραφή του Έρικ Καντονά από την Λιντς στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1992 θα άλλαζε για πάντα την ιστορία των «κόκκινων διαβόλων». Σαν σήμερα (6/12) ο Γάλλος επιθετικός φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της και το Onsports θυμάται την καριέρα του.

Ένας από τους παράγοντες που χρειάζεται μία ομάδα για να μπορέσει να φτάσει στις επιτυχίες είναι αναμφισβήτητα η τύχη. Μπορεί τα τελευταία χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι πάντες να εκθειάζουν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τα τεράστια επιτεύγματα της ομάδας του, ωστόσο δεν είναι ο μόνος που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το σημείο τους «κόκκινους διαβόλους».

Ήταν Νοέμβριος του 1992 όταν η ομάδα του Μάντσεστερ δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά τη σεζόν και είχε τεράστιο πρόβλημα στο σκοράρισμα. Τότε ο Σκοτσέζος τεχνικός είχε ζητήσει από τον Μάρτιν Έντουαρντς (τότε πρόεδρο της ομάδας), έναν επιθετικό.
Οι προτάσεις που έγιναν για τους Ντέιβιντ Χιρστ, Ματ Λε Τισιέ και Μπράιαν Ντιν απορρίφθηκαν και η τελευταία επιλογή του έμπειρου τεχνικού, ήταν αυτή του Έρικ Καντονά από την Λιντς.
Μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων στις 26 Νοεμβρίου οι δύο ομάδες ήρθαν σε συμφωνία και ο Γάλλος επιθετικός θα μετακόμιζε στο «Θέατρο των ονείρων» για να… ζήσει το δικό του όνειρο, αφήνοντας την ήδη πρωταθλήτρια Λιντς.
Το ξεκίνημα
Σαν σήμερα, ο Γάλλος επιθετικός θα φορούσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα έπαιρνε στις πλάτες του μία τόσο μεγάλη ομάδα για να την οδηγήσει και πάλι στον δρόμο των επτυχιών.
Το ντεμπούτο του έγινε στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν 2-1 χωρίς όμως ο ίδιος να εντυπωσιάσει. Το πρώτο του τέρμα ήρθε στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Τσέλσι στις 19 Δεκεμβρίου και από εκείνο το σημείο και μετά δεν… σταμάτησε.
Με τους Μπράιαν ΜακΚλερ και Μαρκ Χιουζ να είναι εκτός φόρμας, αλλά και τον Ντάιον Ντάμπλιν να είναι τραυματίας, ο Καντονά κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα και εκτός από τα τέρματα που σημείωνε, είχε σημαντικό ρόλο και στην δημιουργία ευκαιριών.
Στις αρχές του 1993, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αντιμετώπιζε την παλιά του ομάδα, Λιντς. Σε εκείνο το παιχνίδι, μία κίνησή του θα μνημονεύεται για αρκετά χρόνια, στιγματίζοντάς τον αρνητικά.
Έχοντας ακούσει αρκετά… γαλλικά από την κερκίδα, επιτέθηκε σε έναν οπαδό της Λιντς κλωτσώντας τον. Η FA τον τιμώρησε με 1.000 λίρες για την συγκεκριμένη κίνησή του και θα έπρεπε να αισθάνεται και χαρούμενος γιατί έπεσε μάλλον στα μαλακά.
Η πρώτη σεζόν του Καντονά στο «Ολντ Τράφορντ» έφερε και τον πρώτο τίτλο στην ομάδα από την ημέρα της γέννησής του, δηλαδή από το 1967, σπάζοντας μία «κατάρα» 25 ετών. Επίσης έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά δύο συνεχόμενους τίτλους με διαφορετικές ομάδες!
Η δεύτερή του σεζόν με τους «κόκκινους διαβόλους» ήταν και η πιο πετυχημένη, καθώς σκόραρε συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 25 τέρματα και οδήγησε την ομάδα του στο «νταμπλ».
Μέχρι να αποχωρήσει από το «Ολντ Τράφορντ» το καλοκαίρι του 1997, κατάφερε να δώσει τέσσερις τίτλους στην ομάδα και να κάνει την αρχή για την παντοκρατορία της στην Αγγλία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς από τότε, η Γιουνάιτεντ δεν κοίταξε πίσω και συνεχίζει να διεκδικεί τα πρωταθλήματα και τους τίτλους.
Με την αποχώρησή του…
Από τη στιγμή που αποχώρησε από την ομάδα, οι φίλοι της πάντα τον είχαν στην… καρδιά τους. Το 1998 με την FA να γιορτάζει τα 100 της χρόνια στους 100 θρύλους του πρωταθλήματος υπήρχε και ο Γάλλος επιθετικός. Τα επιτεύγματά του στην Αγγλία έγιναν ακόμα πιο πολύ αξιομνημόνευτα το 2002, όταν μπήκε στο «Αγγλικό Hall of Fame».
Οι ατάκες του…
Στην επιστροφή του στην Αγγλία το 2003 για να βραβευτεί για τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της περασμένης δεκαετίας, είχε τονίσει: «Όταν αποχωρείς από το ποδόσφαιρο η ζωή σου γίνεται πιο δύσκολη. Ξέρω ότι αποχώρησα νωρίς. Αγαπούσα το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχα πλέον το πάθος να πηγαίνω νωρίς για ύπνο, να μην πίνω και να μην κάνω άλλα πράγματα που μου άρεσαν στη ζωή», εξήγησε τότε.
Το 2004 είχε πει: «Αγαπάω το γεγονός ότι οι οπαδοί φωνάζουν το όνομά μου, αλλά ταυτόχρονα με τρομάζει. Με τρομάζει γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να χάσω κάτι που αγαπώ».
ΠΗΓΗ: http://www.onsports.gr/

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com