ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1980, με σκοπό την ηθική και πνευματική επικοινωνία όσων κατάγονται από την Τερπνή του Δήμου Βισαλτίας Σερρών, την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, την ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου, την καταγραφή και διάσωση των τοπικών ηθών και εθίμων, τη συλλογή λαογραφικού υλικού, τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και η δωρεάν παροχή του αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων & Σωματείων του Ν. Σερρών που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α)
Στην διαχρονική του πορεία δραστηριοποιήθηκε έντονα σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών. Στον τομέα του Εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης έχει να επιδείξει πλούσιο έργο, δίνοντας ζωή και ελπίδα στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο μέσα από τις δύο Τράπεζες Αίματος που διατηρεί στα Νοσοκομεία Σερρών και ΑΧΕΠΑ, διενεργώντας τέσσερις αιμοληψίες το χρόνο (2 στην Τερπνή και 2 στη Θεσ/νίκη). Αποτέλεσμα της αναγνώρισης και της προσφοράς του

Τμήματος Αιμοδοσίας του Συλλόγου αποτελεί η ανάδειξή του ως καλύτερου φορέα κοινωνικής προσφοράς στο Νομό Σερρών για το 2003, από τους δημοσιογράφους του Νομού, και η βράβευσή του σε ειδική τελετή στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου 2003 (παγκόσμια ημέρα του Εθελοντισμού) από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου αποτελεί η διοργάνωση της 19ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος στις Σέρρες. Ένα τριήμερο συνέδριο όλων των αιμοδοτών της χώρας μας για την διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με στόχο την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ σε αίμα της πατρίδος μας.
Βραβεύτηκε για την μεγάλη του κοινωνική προσφορά και την ανάληψη της 19ης Αμφικτιονίας από την Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, από τον Δήμο Νιγρίτας και το Επιμελητήριο Σερρών.
Πέραν της κοινωνικής του προσφοράς, δραστηριοποιείται έντονα στον πολιτιστικό τομέα, κυρίως στη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συντηρώντας χορευτικά τμήματα (παιδικό και ενηλίκων), νεοσύστατο χορωδιακό τμήμα ,βιβλιοθήκη,

και καθιστώντας θεσμούς τις "Συναντήσεις των Απανταχού Τερπνιωτών" που πραγματοποιούνται τον Αύγουστο στην Τερπνή και τις "Γιορτές του Τσίπουρου Τερπνής" που πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Στον εκδοτικό τομέα έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα «Μνήμες από την παλιά Τερπνή», το ιστορικό τεύχος «Η μάχη στα Πλατανούδια Τερπνής», το λαογραφικό βιβλίο «Οι Λαζαρίνες της Βισαλτίας», τον τηλεφωνικό κατάλογο των απανταχού Τερπνιωτών και βέβαια με το τρίμηνο περιοδικό «Η Τερπνή» που εκδίδεται από το 1993 συνεχώς και αποτελεί το μέσο επικοινωνίας όλων των Τερπνιωτών.
Στεγάζεται σε ιδιόκτητη αίθουσα 200 τ.μ στην Α.Τούμπα Θεσσαλονίκης τα επίσημα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2010.


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ημερομηνίες ιστορικές και γεγονότα «κλειδιά» που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο, επηρέασαν την πορεία του Συλλόγου και τον καταξίωσαν στη συνείδηση όλων :
8 Ιουνίου 1980 : Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας
16 Ιουνίου 1980 : Ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου στο χώρο των ιατρείων του κ. Μηνά Καρούση.
20 Οκτωβρίου 1980 : Δημιουργία του πρώτου χορευτικού συγκροτήματος
13 Δεκεμβρίου 1980 : Ο πρώτος ετήσιος χορός του Συλλόγου στο ξενοδοχείο CAPITOL.
22 Ιανουαρίου 1981 : Εγκατάσταση του Συλλόγου σε χώρο γραφείων επί της οδού Βενιζέλου 4
22 Ιουνίου 1983 : Πρώτη αιμοδοσία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Οκτώβριος 1983 : Μετεγκατάσταση του Συλλόγου και συστέγασή του με τους λοιπούς πολιτιστικούς Συλλόγους της επαρχίας Βισαλτίας στην οδό Αγίου Δημητρίου 46
12 Μαϊου 1984 : Πρώτη αιμοδοσία στο χωριό
26 Οκτωβρίου 1984 : Βράβευση των πρώτων αιμοδοτών στο χωριό
28 Απριλίου 1985 : Συμμετοχή του Συλλόγου στις Ανοιξιάτικες Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης με το «Λαικό πανηγύρι» στον Λευκό Πύργο
26 - 28 Οκτωβρίου 1985 : Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Τερπνή25 Μαίου 1986 : Παραδοσιακό τερπνιώτικο γλέντι στον Λευκό Πύργο με την ευκαιρία των Ανοιξιάτικων Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
27 Νοεμβρίου 1988 : Δημιουργία Τράπεζας Αίματος και στο νοσοκομείο Σερρών
Δεκέμβριος 1993 : Έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας Η ΤΕΡΠΝΗ
9 Μαίου 1994 : Εκδήλωση βράβευσης εθελοντών αιμοδοτών με μεγάλη προσφορά.
15 Φεβρουαρίου 1998 : Εκδήλωση για την 85 η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια και παρουσίαση του φωτογραφικού Λευκώματος ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΕΡΠΝΗ στο ξενοδοχείο CAPITOL.
15 Φεβρουαρίου 1998 : Έτος για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής. Παρουσίαση του βιβλίου Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ.
31 Μαρτίου 1999 : Ο Σύλλογος ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Σερραικών Συλλόγων στην Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο πρώτο Διοικητικό της Συμβούλιο.
Ιούνιος 2000 : Η έδρα του Συλλόγου μεταφέρεται στα γραφεία επί της οδού Μενεξέ 1 και Ερμού 43 , όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.
28 Οκτωβρίου 2000 : 2η Βράβευση Εθελοντών Αιμοδοτών
Οκτώβριος 2000 : Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του Συλλόγου στην Τερπνή
Δεκέμβριος 2000 : Ανάλογες διήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Ευόσμου)
28 Φεβρουαρίου 2001 : Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Σερραικών Συλλόγων
18 Νοεμβρίου 2001 : 1η Γιορτή Τσίπουρου Τερπνής στηνπλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά
Δεκέμβριος 2001 : Έκδοση τηλεφωνικού καταλόγου απανταχού Τερπνιωτών
16 Αυγούστου 2002 : 1η Συνάντηση Απανταχού Τερπνιωτών στο παρεκκλησι του Αγίου Μανδηλίου στο Παλαιόκαστρο Τερπνής
22 Σεπτεμβρίου 2002 : Εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Σερραικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης
5 Δεκεμβρίου 2003 : Βρλαβευση του Τμήματος Αιμοδοσίας του Συλλόγου από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, ως καλύτερο φορέα του νομού Σερρών για την κοινωνική του προσφορά το 2003.
13 Μαρτίου 2004 : 3η Βράβευση Εθελοντών Αιμοδοτών στην Τερπνή
14 Μαρτίου 2005 : Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων στο καρναβάλι του Σοχού.
25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 : Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας των Αθηνών στην 1 η ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραικών Συλλόγων Αττικής
Σεπτέμβριος 2005 : Συμμετοχή στην 3η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών
30 /9 - 2/10 2005 : Διοργάνωση της 19ης Αμφικτιονίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών.
16/8/2006:Διοργάνωση 4ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών
29/12/2006 :Απόφαση αγοράς ιδιόκτητης στέγης του Συλλόγου
28/02/2010:Επίσημα Εγκαίνια ιδιόκτητης στέγης του Συλλόγου

Πηγή: http://www.terpni-ser.gr
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr

Τερπνή, πολιτισμός,

αρχαία,  εργασία

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com